Türkiye’nin ilk 3D sanal kampüsü Second Life ODTÜ

odtm Türkiyenin ilk 3D sanal kampüsü Second Life ODTÜ

Türkiye’nin ilk 3D sanal kampüsü Second Life ODTÜ


ODTÜ, kampüsünü, ABD’de geliştirilen üç boyutlu “Second Life” sanal dünyasına taşıdı.

Şifre vererek sisteme giren kullanıcılar, sanal alemde derslere, konferanslara katılabiliyor, üç boyutlu ortamda gezinti yapabiliyor, diğer kullanıcılarla sesli ve yazılı olarak iletişim kurabiliyor.

ODTÜ’nün tüm öğretim üyeleri, Second Life ODTÜ sanal kampüsünü, derslerini desteklemek amacıyla kullanabiliyor.
ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tuğba Bulu, yaptığı açıklamada, bilişim ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerin pek çok alanda olduğu gibi eğitim alanında da yeni fırsatlar sunduğunu anlattı.


Bu gelişmelerden biri olan üç boyutlu sanal dünyaların, gerçek hayatın internet ortamında benzetilmiş hali olduğunu ifade eden Bulu, burada kullanıcıların avatar adı verilen üç boyutlu karakterlerle temsil edildiğini söyledi.

Bu karakterlerin, klavye ve fare ile avatarlarını kontrol ederek üç boyutlu ortamda yürüyüp koşabildiğini, uçma dahil her türlü hareketi yapabildiğini belirten Bulu, aynı zamanda diğer kullanıcıların avatarlarıyla sesli veya yazılı olarak iletişimde bulunabildiğini söyledi.

Ticari ve eğitim amaçlı kullanımları her geçen gün artan üç boyutlu sanal dünyaların en yaygın kullanılanının, merkezi San Fransisco’daki Linden Laboratuvarları’nın kurduğu “Second Life” isimli sanal dünya olduğunu bildiren Bulu, şunları anlattı: “Farklı sektörlerdeki lider firmalar, bu platformu reklam, yeni ürün tanıtımı, ve müşteri görüşlerini alma gibi amaçlarla kullanıyorlar.

Second Life, pazarlama, eğlence, turizm gibi alanlara ek olarak, eğitim sektöründe de çok yaygın kullanılıyor. Harvard ve MIT gibi üniversitelerin aralarında bulunduğu pek çok üniversite, bu sanal kampüslerinde dersler, toplantılar, seminerler ve konferanslar düzenliyor.”

Bulu, Second Life’da uzaktan eğitim, yabancı dil eğitimi, üç boyutlu modelleme ve tasarım, kurumsal ve profesyonel eğitim, programlama gibi çok değişik uygulamaların yapıldığını aktardı.

TÜRKİYE’NİN İLK ÜÇ BOYUTLU SANAL KAMPÜSÜ…

82494444 Türkiyenin ilk 3D sanal kampüsü Second Life ODTÜYrd. Doç. Dr. Tuğba Bulu, ODTÜ’nün Second Life’daki sanal kampüsünün, ODTÜ-TSK Modelleme ve Simülasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi(MODSİMMER) üzerinden ODTÜ’nün desteğiyle kurulduğunu bildirdi.

Yürütücüsü olduğu ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve ODTÜ-TSK MODSIMMER Müdürü Doç. Dr. Veysi İşler’in araştırmacı olarak destek verdiği projeyle kurulan kampüsün, Türkiye’nin ilk üç boyutlu sanal kampüsü olduğunu belirten Bulu, şu bilgileri verdi: “Projenin ilk basamağı olarak, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümü öğrencilerinin aldığı Özel Öğretim Yöntemleri dersi bu ortamla desteklendi.

Second Life ODTÜ kampüsünde, öğrencilerin kullanımı için farklı alanlar tasarlandı. Öğrencilerin grup çalışmaları yapabileceği grup çalışma binaları kuruldu. Ayrıca büyük grup toplantıları için bir amfi ve öğretim tekniklerinin uygulandığı sanal sınıflar oluşturuldu. Tüm bu düzenler, her öğretim tekniğine uygun şekilde tasarlandı. Örneğin, rol yapma tekniği için bir mahkeme ortamı yaratıldı, bilişim suçları ile ilgili bir oturum yapıldı. Öğrencilerin arkadaşlarıyla sosyal iletişim kurabilecekleri, müzik dinleyebilecekleri ortamlar yaratıldı. Sanal kampüsten ODTÜ’de ders veren tüm öğretim üyeleri, derslerini desteklemek amacıyla yararlanabilir.”
Bulu, öğrencilerin sanal kampüsteki dersleri, değişik, merak uyandırıcı, eğlenceli, etkili, gerçekçi, verimli, yararlı ve motive edici olarak tanımladığını aktardı.
Türkiye’nin Second Life ortamlarını daha çok sosyal paylaşım ağırlıklı olarak kullanıldığını ifade eden Bulu, ODTÜ’nün ise bu sanal alemi üniversite içindeki eğitimi desteklemek amacıyla kullanıldığını söyledi.
Projenin ikinci basamağında, özellikle ODTÜ’yü tercih edecek öğrencilerin bölümler hakkında bilgi alabilecekleri alanların hazırlandığını belirten Bulu, Second Life ODTÜ Kampüsünün yakında herkese açılacağını bildirdi.
Bulu, “Sanal kampüsle, Türkiye’deki uzaktan eğitim anlayışına farklı bir boyut kazandırmayı ve gelişmiş ülkelerdeki eğilimi yakalamayı amaçlıyoruz. Türkiye’de ilk kez 1998 yılında internet üzerinden eğitim uygulayan ODTÜ, internet üzerinden eğitime üçüncü boyut kazandırıyor. Bu geçiş, Türkiye’de uzaktan eğimde önemli bir kilometre taşıdır” diye konuştu.
http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/16914152.asp?gid=234

2 yorum:

Adsız dedi ki...

HİHİHİ BİZİM OKUL

Adsız dedi ki...

Harika bir gelisme ve bu haberi kaçıranlar içinde çok güzel bir şey yapmışsınız, ama bakıyorumda millet şıklar ve rüküşler derdine düşmüş nereyi okuyacağını bilmeyenlerle aynı ortamdayız :) bazen kendime de hayret ediyorum..

Yorum Gönder

Dreamy Magazin Yorum Denetleme