''SecondLife’dan Kazandığımla Arabamı Aldım''

M K : SecondLife’dan Kazandığımla Arabamı Aldım
’ı çoğumuz biliyoruz. 3 Boyutlu bir yaşam similasyonu, bir sosyal ortam, kimilerine göre eşsiz bir tanışma mekanı. Dünya üzerinde 22 milyondan fazla kullanıcısı bulunan alanında lider olan bu platformda her ay milyonlarca dolarlık bir ekonomi dönüyor. Kendine ait bir para birimi var ve bu sanal ortamda ticaret yapanlar, gerçek para kazanabiliyorlar. Biz de Türkiye’de ki en eski kullanıcılarından ve aynı zamanda ’da uzun süredir ticaret yapan Sayın ‘la sizin için zevkli bir söyleşi yaptık.




1. SecondLife nedir, hiç bilmeyen okuyucularımız için anlatabilir misiniz?
Secondlife Linden labaratuarları tarafından 2003 yılında San Francisco da hayata geçirilen ilk yaşam simülasyonudur. Secondlife bir oyun değildir her oyunda bir bölüm geçme hedefe ulaşma, puan toplama ve bir amaç vardır. Secondlife ise bir simülasyondur. Tamamen dinamik bir alt yapıya sahip kullanıcılar tarafından geliştirilmektedir. Secondlife sanal bir evrendir sürekli yenilenerek büyümektedir.
Secondlife’ın kuruluş hikayesi sınırsız ve özgür bir dünyayı anlatan Neal Stephenson‘ın Snow Crash adlı bilim kurgu romanından esinlenilmiştir.
Secondlife’da yapmak istedikleriniz hayal dünyanız ile sınırlıdır. Kendinize bir villa satın alabilir çatısına bir helikopter koyabilirsiniz. Uçabilir, evlenebilir çocuk sahibi olabilirsiniz. Büyük bir mağaza açıp ticarete atılabilirsiniz ya da bir gece klubü açıp her gece sınırsız eğlenceler düzenleyebilirsiniz. Dünyanın başka ülkelerinden arkadaşlar edinebilir onların kültürlerini ögrenebilirsiniz. Eyfel kulesinin en tepesinden paraşütle atlayabilirsiniz, özetle ne yapmak istiyorsanız onu yaparsınız.
2. SecondLife’ın diğer sosyal mecralardan farkları nelerdir?
Diğer sosyal mecralarda sizin yarattığınız bir karekter yok ve akış tamamen online degildir. Secondlife‘da bire bir sohbet etme imkanına sahipsiniz tabi aynı zamanda bir karakter yaratma imkanınız bulunmakta, hiç sahip olamadığınız kıyafetleri satın alabilir istediğiniz dövmeleri yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda insanlar sizi bu yarattığınız karakter ile tanırlar. Bire bir iletişim sayesinde söylemek istediklerini söylerler.
Yazmaktan yorulduysanız sesli konuşarak anlatabilirsiniz, isterseniz konferans sistemi ile bir seminer verebilirsiniz. Bir grup kurabilir ve bu grup içerisindeki herkese mesajlar gönderebilir, grup chat bölümünde herkesle online görüşebilirsiniz. Kısacası diğer sosyal mecralardaki gibi “Merhaba nasılsın, harika görünüyorsun “ diye sohbete başlayamazsınız. Sosyalleşme ve etkileşim olarak Secondlife sanırım çok ilerde.
3. SecondLife ücretli midir? Ücretli ise burada bulunmanın bedeli nedir?
Secondlife tamemen ücretsizdir, hiç bir bedel ödemek zorunda değilsiniz ..!! Ama ? Secondlife jargonu gereği bir süre sonra para harcamaya başlıyorsunuz bunun nedenini Secondlife’a girdiginizde daha iyi anlayacaksınız. Bütün bayanlar manken gibi, bütün erkekler atletik bir yapıya sahip ve siz başlangıç avatarınız ile çok uzaklardan farkediliyorsunuz. Bir süre böyle takıldıktan sonra evet bende bunlara sahip olmak istiyorum diyorsunuz ve para harcamaya başlıyorsunuz. Bahsettiğimiz para ne kadar peki diye sorucak olursanız ortalama 10.000 L$ (Linden USD, 1 USD = 246 Linden USD eder.) = 40 USD gibi bir paraya harikalar yaratabilirsiniz .
Secondlife’ın ayrıca paralı üyelik bölümü de bulunmakta yıllık 72 USD gibi bir üyelik bedeli aliyorlar bunun karşılığında size bir takım avantajlar sunuyorlar.



Haftada 400 Linden USD
512 metre kare ufak bir arazi
Öncelikli destek imkanı
Online destek imkanı (Ticaret yapanlar için önemli)
Daha çok para transferi imkanı (Para Yükleme veya para çekme)
Arsa alım satım izni vb. -..
Normal kullanıcılar için cok gerekli olmayan bu üyelik sistemi ticaret yapanlar için ise çok gerekli olmaktadir.
Secondlife’a girecekseniz ilk bakışta hiç bir ücret ödemeyeceksiniz sonrası biraz da size kalmış.
4. Sizin Türkiye’de ki ilk SecondLife kullanıcılarından olduğunuzu biliyoruz. SecondLife maceranız nasıl başladı?
2005 senesinde Bir hastanede genel müdürlük görevi yapıyordum ve yabancı hastalar için tanıtım amaçlı farklı mecralar bulma konusunda pazarlama ekibine araştırma yapma konusunda görevlendirmiştim. Yaptıgımız araştırmada Secondlife’ı bulduk ilk girişte çok birşey anlamadık o zaman türkçe kaynak bulma imkanı da yoktu daha sonra uzun bir süre Secondlife’ı inceledik ve tanıtım için gerekli çalışmaları burda yaptık o zaman bize çok şey katmıştı çünkü insanlara direkt olarak ulaşabiliyorduk ve yurtdışı kullanıcı profili Türkiyedeki gibi yaş ortalaması küçük değil daha çok hedef kitlemize uygundu. Başarılı bir çalışma olmuşu. Bu çalışmanın Türkiye için olan kısmını çok verimli olmayacağını düşünerek hiç yapmadık çünkü Türk kullanıcısı yok denecek kadar azdı o zamanlar. Sonrasında ben devam ettim Secondlife kullanmaya ve bir mağaza kurdum, şimdi artık ticaret yapıyorum. Sanırım uzun yıllar da devam edeceğim bu işi yapmaya.
5. Dünyada ve Türkiye’de yaklaşık kaç SecondLife kullanıcısı var? SecondLife kullanıcılarının profili nedir?
Dünyada 2003 den beri 22 milyondan fazla kullanıcının kayıt olduğunu biliyorum. Türkiye için tam bir sayı söyleme imkanı yok sanırım ama aktif olmayan hesaplar ile birlikte Türkiye’de yaklaşık 100.000 kişiyi bulmaktadir. Aktif kullanıcı sayısı sanırım 40-50 bin kişi arasındadır. Profil olarak çok farklılık göstermektedir. Çok üst düzey insanlar bulabilirsiniz; sanatçı, şarkıçı, senarist, doktor, üst düzey yönetici, bunun yanında normal çalışan insanlara da rastlamak mümkün. Secondlife biraz da insanlar profillerini gizli tutmayı tercih ettiklerinden tam bir şey söylemek yanıltıcı olur ancak şunu söylemek lazım Secondlife kullanmak için iyi bir internet bağlantısı ve iyi bir bilgisayarınz ve başlangıç seviyesinin ilerisinde İngilizce bilmeniz gerekmekte tabi bunun yanında iyide bir bilgisayar kullanıcısı olmanız gerkemekte. Burdan yola çıkarak kullanıcı profilinin yüksek olduğunu söyleyebilirim.
6. SecondLife’da bir ekonomi döndüğünü biliyoruz. Hatta kendi para birimi var. Ekonomi nasıl işliyor SecondLife’da?
Secondlife içerisinde günlük ortalama 1.2 milyon dolarlık bir işlem hacmi mevcut bu rakam yaz aylarında insanların tatile gitmesi ile ciddi bir düşüş gösterse bile kış aylarında yükselmektedir. Secondlife’ın kendi para birimi bulunmaktadır. Linden dolar denilen bir para birimi mevcuttur 1 USD = 246 Linden Dolar yapmaktadır (Ekonomik duruma göre kur oynayabilmektedir.) Secondlife içerisinde aynı zamanda borsa işlemleri de bulunmaktadır. Market’den para satın alabilir ya da para satabilirsiniz. Bir kısım insanlar kredi kartlarından para yükleyerek mağazalardan alışveriş yaparlar, magaza sahipleri ise kazandıkları paraları Secondlife web sitesinden gerçek Amerikan Dolarına çevirerek Paypal üzerinden banka hesaplarına veya kredi kartı hesaplarına transfer yaparlar.
7. SecondLife’da ticaret yaptığınızı biliyoruz. Mahsuru yoksa nasıl bir ticaret yapıyorsunuz ve ortalama ne kadar kazanıyorsunuz?
Evet 2007 yılından beri ticaret ile uğraşıyorum Tam bir ada üzerinde (Ada = Server , Bir Server’ın tamamı bize ait bölüm kiralama değil) Ortağım ile birlikte Bayan ve Erkek ürünleri satışı yaptıgımız büyük bir magazamız var, magazamızda, skin (yüz), shape (vücut), şort, t-shirt, pantolon, gömlek, kazak, atkı , ayakkabı, gece kıyafetleri ve aksesuarlar (takı, kemer vb.) satışı yapmaktayız. Farkındayım anlattıklarım aslında biraz komik ancak bu dediklerimi Secondlife’da ancak bir ay geçirdikten sonra anlıyor olacaksiniz. Bana bütün çevrem neden burdan birşey satın alayımki saçma dediklerinde paypal hesabımı gösteriyorum . Ne kadar kazandığım konusunda tam bir rakam vermek yerine şöyle bir olay anlatayım, ben Secondlife‘da kazandıgım para ile bir VW Passat satın aldım kendime şimdi ev taksidi ödüyorum.
8. Firmalar için SecondLife’da tanıtım fırsatları var mı? Dünyada ve Türkiye’de bu konuda yapılmış çalışmalardan örnekler verebilir misiniz?
22 milyon üyesi bulunan ve son 30 günde 1,6 milyon online kullanıcının bulunduğu bir ortamda tanıtım fırsatı olmaması biraz garip olurdu. Ancak Secondlife diğer sosyal mecralar gibi değil, insanlar burada web sitesinde dolaşır gibi dolaşmıyor çünkü , Secondlife jargonuna göre tanıtım yapmak gerekli tanıtım yapacak olan kişinin’de iyi bir Secondlife kullanıcısı olması gerekmektede. Ajans mantığında tanıtım yapmak çok faydalı olmayacak sanırım bu yüzden Türkiyedeki reklam ajansları bu konudan uzakta duruyorlar.
Dünya üzerindeki markalardan bahsetmek gerekir ise Mercedes C serisi bir aracını ilk defa Secondlife içerisinde test sürüşüne sunmuştu. Nike Air ayakkabılarını ilk Secondlife içerisinde satışa sundu. U2 bir albumünün tanıtımını Secondlife üzerinde tanıtmıştı. Dünyaca ünlü haber ajansı Reuters Secondlife içerisine muhabirler vasıtası ile Secondlife haberleri yayınlıyordu. Ancak bu markalardan çoğu Secondlife içerisinden ayrıldılar. Bundaki sebep ise ajansların Secondlife içerisindeki kazançlarının çok düşük olması diye düşünüyorum. Gerek Açık hava reklamları gerekse internet üzerindeki reklamlarda en düşük maliyetli reklam bile Secondlife’da kazandıklarından çok daha azdir. Örnek vermek gerekir ise haftada 1.000 USD’a 1 milyon kişiye ulaşabileceginiz başka bir mecra yoktur.
9. Daha önce Türkiye’den bir kaç markanın SecondLife’da ada satın alarak giriş yaptığını ancak yanlış stratejilerle başarılı olamadığını söylemiştiniz. Yapılan hatalar nelerdi?
Düz mantıkla bakıldıgında ne kadar çok trafik o kadar çok tanıtım diye hareket edildiğinden ve trafik sağlamak amaçlı botlar kullanıldıgından gerekli tanıtım sağlandıgını çok düşünmedim ki firmalar da bir süre sonra bunu görüp bu mecradan çıktılar. Daha önce bahsettiğim gibi aslında iyi bir Secondlife kullanıcısı ile planlanmış bir tanıtım yapılıyor olsaydı daha başarılı olacağına inanıyorum. Peki nedir bunlar dediginizde bir kaç örnek ile açıklayayım.
-Canlı konser veren sanatçılara yapılacak sponsorluklar.
-Moda Showlar için yapılacak sponsorluklar
-Dergi ve blog sponsorlukları
-Futbol takımları için yapılacak sponsorluklar
-Fuar sponsorlukları vb..
Peki bu sponsorlukların maliyeti nedir ? Hemen söyleyeyim en büyük sponsorluk için harcayacagınız bedel 500 USD’ı geçmeyecektir. Bunun karşılıgında bir çok blogda ve etkinlikte markanızın adı yer alacaktır.
Diğer türlü bir ada açalım içeresini dizayn edelim sonra da insanlar bizi tanısın diye beklerseniz sanırım çok beklersiniz ve sizi tanıyacak kişi sayısı en fazla 3-5 bin kişi olacaktır. Doğru planlama ve doğru yerde bulunma ile başarı sağlama kuralı, burada da geçerli.
10. SecondLife’da markaların başarılı bir tanıtım yapabilmesi için nasıl bir strateji izlemeleri gerekiyor ?
Öncelikle kendileri Secondlife içerisinde yer alsınlar ve ne olduğunu iyice anlasınlar ya da bu işi yapacak iyi birilerini bulsunlar. Tek başlarına ilerlemek çok mümkün değil diye düşünüyorum. 6 yılını burada geçirmiş biri olarak tavsiyem normal tanıtım mantığı ile hareket etmemeleri çünkü burası bir simülasyon, gerçek hayat gibi ama algı tamamen farklı, bu konuda iyi bir destek sağlayacak birilerini bulmaları gerekiyor… Secondlife’da en iyi tanıtımı yine burada ticaret ile uğraşan insanlar biliyorlar, çünkü ticaret yapan insanlar kendi tanıtımları için zaten burada devamlı araştırma yapmaktadırlar. Örnek vermek gerekir ise ben kendi markam için çok sayıda sponsorluk yaptım ve Secondlife reklamlarını denedim ve bunu düzenli olarak yeniledim. Düzenli reklamlarımı yenilememin sebebi ise Secondlife’a haftalık yaklaşık 4-5 bin yeni üye katılmakta ve bu 4-5 bin yeni üye benim için potansiyel müşteri. Bu insanlara kendimi tanıtmam lazım. Ayrıca eski üyelere’de ne kadar köklü ve sağlam bir marka olduğumu göstermem gerekiyor.
11. Son olarak SecondLife’da bulunmak isteyen ve ticaret yapmak isteyen kişilere ayrıca tanıtım yapmak isteyen markalara tavsiyeleriniz neler olur?
Öncelikle kendi çevreme verdiğim tavsiyeyi söyleyeyim :
“ Bakın bu secondlife www.secondlife.com üye olup indirin sonra 6 ay boyunca oynayın ve bu süre içerisinde sakın beni rahatsız etmeyin iyice ögrendikten sonra gelin size ticaret nasıl yapılır anlatayım “
Bunun sebebi Secondlife kullanmak basit bir program kullanmak gibi degil, çok fazla menu ve detay var önce bunların ögrenilmesi gerekmektedir. Sonrasında ancak ticarete başlayabilrisiniz. Peki tamam 6 ay geçti ben hazırım diyorsanız o zaman anlatmaya başlayabilirim.
Öncelikle ne yapacagınıza karar verin; bina, skin, kıyafet, mobilya, aksesuar ne yapacaksınız ?
-Kendinize ufak bir ada kiralayın ya da bir parsel .
-Markanız için bir logo ve yazı karekteri belirleyin ki insanların aklında kalabilesiniz.
-Kendinize özgü ve sattığınız ürünü ifade edecek bir mağaza dizayn edin veya satın alın.
-Ürünlerinizi harika posterler hazırlayarak satışa sunun.
Peki hepsi tamam insanlar beni nasıl bulacak ?
Markanız için gerekli insanları bulun, kıyafet mağazası açtiysanız model ajanslarına gidin sponsorluk önerin ve ya moda show düzenleyin. Mobilya mağazası açtıysanız büyük mekanların dizaynını yapmak için görüşün. Secondlife içerisinde bulunan arama kısmında reklam verin. Büyük klüplerde bilboard kiralayın. Secondlife içerisindeki blog yazarları ile görüşüp onlara hediyeler gönderin ve sizin yazılarınızın yayınlanmasını sağlayın.
Peki hepsi tamam daha fazla ne yapabilirim ?
O zaman beni bulmanız gerekmekte :) eh 6 yıl boşuna dirsek çürütmedim değil mi?
Sevgiler
 29 Ağu 2011

3 yorum:

Adsız dedi ki...

kimki bu adam tanıyormuyuz ?

Adsız dedi ki...

vay arkadaş ben yıllardır build yapıyorum ama bisiklet bile alamadım :S

IGEIN HONETY dedi ki...

Bay Dürüstlük Igein Izevbekhai, Aiicco sigorta Ltd temsilcisi degilim, biz güven ve onur ile bireysel farkliliklara kredi vermek. Biz% 3 faiz oraniyla kredi vermek. Eger ilgileniyorsaniz lütfen bu sirket e-posta bize ulasin: Simdi (igein_h_yizevbekhai@admin.in.th) sizin kredi doküman transferi ok ile devam etmek. Eger kendilerini kurmak için kredi gerekiyorsa, bir sirket veya okul Aiicco sigorta plc son derece açiktir.
Kisisel is kredisi
Insaat kredi.
Proje kredisi.
Çocuklar ve büyükler için egitim kredisi.
araç kredisi
Biz kredi basvurunuzu bekliyor.

Yorum Gönder

Dreamy Magazin Yorum Denetleme